Ouders

One of a Kind helpt u graag bij het vinden van een gastouder die past bij uw gezin en uw opvangwensen. Wij kennen al onze gastouders persoonlijk en weten waar zij voor staan en welke kwaliteiten en specialiteiten zij te bieden hebben. Daardoor zijn wij in staat snel een passende match maken.

Hoe werkt gastouderopvang?

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tussen de o en 13 jaar tegelijk opvangen, waarbij haar eigen kinderen tot 10 jaar ook worden meegeteld. De opvang vindt plaats in de woning van de gastouder.
De veiligheid van de opvanglocatie wordt jaarlijks gecontroleerd door het gastouderbureau.
Gastouderopvang kan flexibel en in overleg met de gastouder worden afgenomen, 7 dagen per week, 24 uur per dag. U betaalt alleen voor de afgesproken opvanguren en hoeft dus geen dagdelen of hele dagen af te nemen terwijl uw kind maar een paar uurtjes opvang nodig heeft.

One of a Kind werkt alleen met erkende gastouders. Daardoor heeft u in veel gevallen recht op kinderopvangtoeslag.

Regelmatig zal One of a Kind de opvang evalueren met u en uw gastouder, zodat uw kind onbezorgd van een optimale opvang kan genieten.

Voordelen gastouderopvang

Door de kleinschaligheid en het huiselijke karakter van de opvang zal uw kind zich al snel op zijn gemak voelen bij de gastouder. Ook kan hierdoor goed worden ingespeeld op individuele opvangwensen, zoals flexibele opvangtijden, een eigen voedingsschema of het spelen met een vriend(innet)je tijdens de opvang. Vaak woont een gastouder bij u in de buurt, waardoor het kind in de eigen omgeving blijft en de opvang eenvoudig kan worden gecombineerd met schooltijden.
Tenslotte betaalt u alleen de met de gastouder afgesproken opvanguren én u kunt een groot deel van de kosten vergoed krijgen door de belastingdienst middels de kinderopvangtoeslag.
U krijgt dus goede en professionele opvang zonder onnodige extra kosten.

Vormen van gastouderopvang

 

1. Opvang bij de gastouder
Bij deze vorm van opvang brengt u uw kind(eren) naar de gastouder toe. Zij vangt in haar eigen woning maximaal 6 kinderen tegelijk op. De woning is ingericht op de opvang en zowel door One of a Kind als door de GGD beoordeeld op veiligheid en hygiëne. De kinderen leren al spelend veel van elkaar, waarbij de gastouder de ontwikkeling ondersteunt met leuke activiteiten die zijn afgestemd op de leeftijd(en) van de kinderen.
De gastouder bepaalt haar eigen tarief (meestal tussen de 5 en 6 euro per uur) en u betaalt per kind per uur.
Als uw gastouder op vakantie gaat of ziek is hoeft u niet door te betalen.

 

2. Opvang in uw eigen woning (max. 3 dagen per week)
U kunt er ook voor kiezen om uw kinderen in uw eigen woning op te laten vangen.
De gastouder komt in dat geval bij u thuis, zodat uw gezinsroutine gewoon doorloopt als u vertrekt naar werk of studie. Uw kinderen kunnen ‘s morgens rustig wakker worden in hun eigen omgeving, de gastouder kan naast de zorg voor de kinderen in overleg eventueel nog wat licht huishoudelijk werk verrichten (stofzuigen, een boodschap doen of het avondeten voorbereiden) en wanneer u thuiskomt stapt u zo weer in het ritme van uw gezin.
Bij deze variant betaalt u de gastouder een vast tarief per uur (minimum het minimum loon) en heeft uw gastouder recht op een aantal weken doorbetaalde vakantie en een doorbetalingsregeling bij ziekte.

Wat kost gastouderopvang?

De opvangkosten zijn opgebouwd uit twee bedragen: het uurtarief van de gastouder en de maandelijkse begeleidingskosten die One of a Kind rekent.

Onze gastouders zijn zelfstandig of zelfstandig ondernemer en bepalen zelf hun tarieven.
Het uurtarief ligt gemiddeld tussen de €5,40 en €6,00 per kind per uur, waarbij One of a Kind haar gastouders in 2020 adviseert een uurtarief van €5,50 aan te houden.
U betaalt alleen de met de gastouder afgesproken opvanguren.

Daarnaast betaalt u begeleidingskosten aan One of a Kind.
Dit is een vast bedrag van €49,00 per maand, ongeacht het aantal kinderen en opvanguren.

Worden uw kinderen opgevangen door opa en oma?
Dan hanteert One of a Kind het speciale opa&oma-tarief van €39,00 per gezin per maand.

Hoe vind ik een gastouder?

Na het invullen van het inschrijfformulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Tijdens een uitgebreid telefonisch intakegesprek inventariseren we uw opvangvraag en persoonlijke wensen ten aanzien van de gastouder en de opvang. Met deze informatie benaderen wij gastouders waarvan wij denken dat die bij u zouden kunnen passen. Ons streven is om minimaal twee gastouders aan u voor te stellen.

Na een persoonlijke kennismaking met de gastouder(s) beslist u of u wilt starten bij deze gastouder.
Voorafgaand aan de start van de opvang zal er nog een koppelingsgesprek samen met de gastouder en One of a Kind plaatsvinden, waarin duidelijke afspraken over de opvang worden gemaakt, zodat deze direct vanaf het begin vlot kan verlopen.

Uiteraard is het zoeken naar en kennismaken met gastouders kosteloos en vrijblijvend.
U gaat pas betalen als u een gastouder hebt gevonden en daadwerkelijk opvang afneemt.

Kinderopvangtoeslag

Wie kiest voor opvang door een erkende gastouder heeft recht op kinderopvangtoeslag.
U dient deze binnen drie maanden na de start van de opvang aan te vragen.
Het maximale bedrag dat de belastingdienst in 2020 vergoedt over de opvangkosten is €6,27 per kind per uur.

Proefberekening maken Direct aanvragen

Waarom een gastouderbureau?

Sommige ouders zien de tussenkomst van een gastouderbureau als een ‘noodzakelijk kwaad’ om kinderopvangtoeslag te kunnen ontvangen. De gastouder doet immers al het werk, dus wat voegt een gastouderbureau daar nog aan toe?
Om te beginnen zorgt One of a Kind ervoor dat uw gastouder aan alle wettelijke eisen voldoet om professionele opvang te kunnen en mogen verzorgen. Ook de opvanglocatie wordt door ons gecontroleerd op veiligheid en hygiëne.
Daarnaast hebben wij een kassiersfunctie. Dit houdt in dat de betaling aan uw gastouder via ons verloopt. Wij zorgen ervoor dat uw gastouder op tijd wordt uitbetaald.
Verder houden wij onze gastouders op de hoogte van de wet- en regelgeving, bieden wij hen trainingen en workshops aan en kunnen zij altijd terecht met vragen of voor ondersteuning en advies.

Wat doet One of a Kind nog meer voor u?

Goede gastouders verdienen een goed gastouderbureau. Net als u, als betrokken ouder.
One of a Kind doet haar naam graag eer aan, door te zorgen voor optimale begeleiding van haar gastouders en ouders. Daarvoor zetten wij graag een stapje extra.
Bijvoorbeeld door:

  • zoveel mogelijk (administratieve) rompslomp uit handen te nemen
  • inzicht te geven in de opvang, middels een zeer compleet en betrouwbaar registratiesysteem
  • de gastouder snel uit te betalen
  • de kwaliteit en veiligheid van de opvanglocatie te monitoren
  • zowel ouders als gastouders mee te laten denken over en inspraak te geven in ons beleid
  • het aanbieden van cursussen en workshops voor gastouders én voor ouders
  • samen te werken met andere opvangprofessionals om de gastouderopvang in het algemeen verder te professionaliseren